Магнезиевият малат е разтворим органичен комплекс, образуван
чрез комбиниране на магнезий с ябълчена киселина, която се намира в
кисели плодове като ябълки или грозде. Това е един от най-полезните видове магнезий за
производство на енергия, тъй като ябълчената киселина участва в цикъла на Кребс, процес, който трансформира хранителните вещества в АТФ, молекулата, която съхранява и транспортира енергия в клетките. Магнезиевият малат също има
алкализиращ ефект, така че помага за неутрализиране на излишната киселинност в тялото, което може да причини възпаление, болка и хронични заболявания. Магнезиевият малат често се използва за подобряване на физическото и умственото представяне, за облекчаване на хроничната умора и фибромиалгия и за предотвратяване на камъни в жлъчката.